July 24, 2014, 12:15:58 AM
Bearing Tayar Belakang
Hello Guest Search

Login with username, password and session length
 
Advanced search

127648 Posts in 6201 Topics- by 1578 Members - Latest Member: zali bh kuantan
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Bearing Tayar Belakang  (Read 2578 times)
B8 210 STD
210hp
****
Posts: 434


Alon-alon janji kelakon


Email
« on: September 28, 2010, 03:23:11 PM »

Salam
Wahai sahabat KBS
Sesiapa yang pernah tukar Bearing belakang Nuckle 5 lubang
Maklumat yang di perlukan
1.Part No untuk Bearing Dan Cara mengeluarkkanya
2.Part No Bearing seal
Pi workshop pomen kata kena tukar satu set.
Untuk 4 lug ada baru tapi 5 kug x ada kena order@cari kedai potong.
Minta bantuan Tulung!!!!!!!!!!!!
Logged

usin_kuale
1 of KCOTM Winner 2010
300hp
*****
Posts: 2817


......size is doesn't matter......


« Reply #1 on: September 28, 2010, 05:05:43 PM »

doon kalu x salah ngan lantisnya ngam....tp mahal lor.....tggu pendapat otai yg lain..kalu salah jgn tembak sbb aku pakai 4 lug jer Grin Grin
Logged

matjaa
300hp
*****
Posts: 694


my 323 GT-R


Email
« Reply #2 on: September 29, 2010, 03:37:47 AM »

klu xslp d blkng xleh tkr bearing tp kna tukar satu set skali ngn stud 5 btg tu tp klu nukle 210 belakang blh tkr bearing sama cam depan..klu slah jgn bedill........ambo budak bru nk blajr Cool Cool
Logged
Anis_JuOn
Senior Moderator
300hp
*****
Posts: 2563


012-6200052

Flatlander_525
Email
« Reply #3 on: September 29, 2010, 04:13:17 AM »

kalo bearing utk knuckle blakang lantis V6 5 lubang tu boleh ucap selamat tingalll hehehe... bearing yelek...   Grin Grin Grin
Logged

B8 210 STD
210hp
****
Posts: 434


Alon-alon janji kelakon


Email
« Reply #4 on: October 01, 2010, 05:08:07 PM »

Kalau cam tu apa mahu bikin?
Kalau mod pakai bearing iswara boleh ke?
Logged

joeBPT
210hp
****
Posts: 484


johamly_180
Email
« Reply #5 on: October 01, 2010, 06:18:09 PM »

5lugs 210 ker v6?..kalau 210 blkg aku pernah tukar bearing saje..cabut bearing pegi kedai sparepart ukur size lobang..aku pakai sama yg kia..tp xthu kia tu depan ke blkg punya..harga RM70 brand lupa..koyta ke koyto ke koto..aku dh lupa sudaa
Logged

B8 210 STD
210hp
****
Posts: 434


Alon-alon janji kelakon


Email
« Reply #6 on: October 02, 2010, 01:13:11 AM »

5lugs 210 ker v6?..kalau 210 blkg aku pernah tukar bearing saje..cabut bearing pegi kedai sparepart ukur size lobang..aku pakai sama yg kia..tp xthu kia tu depan ke blkg punya..harga RM70 brand lupa..koyta ke koyto ke koto..aku dh lupa sudaa
Masa tukat tu pakai apa?  roller bearing ke?
atau  ball bearing?
Logged

joeBPT
210hp
****
Posts: 484


johamly_180
Email
« Reply #7 on: October 02, 2010, 02:36:41 AM »

pakai air press kat machine shop..hantar pomen..ni gambar bearing..pakai yg spectra



Logged

subaruimpreza81
1 of KCOTM Winner 2009
300hp
*****
Posts: 9515


subaruimpreza81
WWW Email
« Reply #8 on: October 02, 2010, 03:43:45 AM »

siap sample gambo lagi......
Logged

joeBPT
210hp
****
Posts: 484


johamly_180
Email
« Reply #9 on: October 02, 2010, 04:17:41 AM »

tu la zul..aku tak tahu ni jenis roller ke ball bearing.. Cheesy
Logged

shahBG8R
300hp
*****
Posts: 633


4WD


« Reply #10 on: October 02, 2010, 04:53:57 AM »

salam.. aku bru je tukar sblm raye.. ni jenis ball  bearing klu x slap...
bearing kiri kanan cmpur upah press 2ratus lbh jgk...
pening jgk cina spare part tu nk cari bearing.. nsb baik ade...
Logged

subaruimpreza81
1 of KCOTM Winner 2009
300hp
*****
Posts: 9515


subaruimpreza81
WWW Email
« Reply #11 on: October 02, 2010, 06:40:08 AM »

shah, ko pasang sendiri tu sbb murah....
Logged

joeBPT
210hp
****
Posts: 484


johamly_180
Email
« Reply #12 on: October 02, 2010, 07:50:25 AM »

sama harga mcm aku buat jugok tu shah..bayar upah press jer rm30..brg rm70..pasg sendiri..aku buat sebelah jer
Logged

subaruimpreza81
1 of KCOTM Winner 2009
300hp
*****
Posts: 9515


subaruimpreza81
WWW Email
« Reply #13 on: October 02, 2010, 07:53:40 AM »

semua DIY sendiri ni...bgs2
Logged

shahBG8R
300hp
*****
Posts: 633


4WD


« Reply #14 on: October 03, 2010, 04:14:52 AM »

sama harga mcm aku buat jugok tu shah..bayar upah press jer rm30..brg rm70..pasg sendiri..aku buat sebelah jer
dkt ko murah lg la joe.. kt aku ni bearing je dh rm90.. bearing jenis FBJ. xtau ok ke tak.
tp stkat ni ok je...
semua DIY sendiri ni...bgs2
mmg kna diy zul.. nk htr kt pomen bajet ciput.. Grin Grin
Logged

B8 210 STD
210hp
****
Posts: 434


Alon-alon janji kelakon


Email
« Reply #15 on: October 04, 2010, 08:54:43 AM »

salam.. aku bru je tukar sblm raye.. ni jenis ball  bearing klu x slap...
bearing kiri kanan cmpur upah press 2ratus lbh jgk...
pening jgk cina spare part tu nk cari bearing.. nsb baik ade...
Kat mana lokasi kedai spare part tu
Aku dah pergi kadai bearing SKF bearing Dia kata X ada,
Logged

B8 210 STD
210hp
****
Posts: 434


Alon-alon janji kelakon


Email
« Reply #16 on: October 04, 2010, 01:05:37 PM »

pakai air press kat machine shop..hantar pomen..ni gambar bearing..pakai yg spectra




Aku dah pi kedai sparepat tauke tu kata ni depan punye
Logged

joeBPT
210hp
****
Posts: 484


johamly_180
Email
« Reply #17 on: October 04, 2010, 02:46:54 PM »

kalau bearing dah cabut..patutnya takde masalah la cari kat kedai..ikut ukuran asal luar dalam bearing tu..atas kedai jer ada ke takde nak kena cari..good luck Grin
Logged

B8 210 STD
210hp
****
Posts: 434


Alon-alon janji kelakon


Email
« Reply #18 on: October 12, 2010, 12:43:05 PM »

kalau bearing dah cabut..patutnya takde masalah la cari kat kedai..ikut ukuran asal luar dalam bearing tu..atas kedai jer ada ke takde nak kena cari..good luck Grin
Ini barang custom  from mazda
Bearing spec pon tak ada  dah cari kat maker NTN.
Bearing housing sekali dengan hub Custom from mazda Center dan ball dari NTN.
Cari kat kedai potong RM 100
Kalau baru Over then RM 500
Logged

amirBG
80hp
*
Posts: 118



Email
« Reply #19 on: October 24, 2010, 05:17:58 AM »

salam kgkwn sume..aku pn ade mslh sme ni....utk BG adakah kne tukar 1set skali die punye rumah bearing ataupun tukar bearing sje,....sbb pomen ckp kne tukar skali rumah2 dye...pening.. Huh Huh Huh Huh
Logged
Pages: [1] 2
  Print  
 
Jump to:  


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal